Windows 2003 szerver frissítése nyílt forrású megoldásra egyszerűen, a funkciók megtartásával

Típus: 
előadás
Előadó: 
Czakó Krisztián
Szervezet: 
Linux Akadémia
11:30
Kamaraterem (földszint)
rendszergazda

A Windows 2003 szerver (és SBS 2003) támogatása 2015. júliusában megszűnik. Ettől kezdve ezen szerverek üzemeltetése hatalmas biztonsági kockázat. Bár még messzinek látszik az időpont, az átállás új rendszerre (legyen az szintén Windows szerver vagy más) komoly előkészítést és tesztelést igényel, így érdemes ezzel már most foglalkozni.

A Microsoft által javasolt út (újabb Windows szerver vásárlása) mellett létezik egy nyílt forrású alternatíva, mely azonos funkcionalitást nyújt licencköltség mentesen. Ráadásul az átállás hasonlóan egyszerű, mint egy másik Windows szerverre.

A nyílt forrású szoftverek támogatják az Active Directory környezetet, a csoport házirendeket, az Exchange funkciókat, a fájl-szervert. Ráadásul menedzselhetőek a megszokott MS eszközökkel (RSAT).

A Samba 4-es verziója, valamint az ezt kiegészítő OpenChange modul tudja mindezt. A Samba 4 nyújtja az AD, SSO, házirend-kezelés és fájl-szerver szolgáltatásokat. Az OpenChange pedig egy 100% Exchange funkciót nyújtó kiegészítő, melyet az összes Outlook verzió (egészen a legújabbakig) natív Exchange szervernek ismer fel (azaz nem kell hozzá kliens oldalon semmi extra).

Linuxos szemmel az OpenChange szépen illeszkedik akár meglévő levelező-szerver környezetbe is: a levelek tárolására és elérésére egy IMAP szerver kell "mögé", a küldést SMTP-vel végzi. Az extra funkciókat (naptár, címjegyzék, stb.) pedig SQL adatbázis (PostgreSQL vagy MySQL) segítségével nyújtja. Mindezt úgy, hogy a kliens (Outlook) ebből csak annyit lát, hogy ott egy Exchange szerver.

Azoknak, akik nem szeretnék mindezt "Linuxosan" felépíteni (parancssorból, beállítások szerkesztésével) létezik egy Linux változat, mely mindent grafikus felületről kezelhetővé tesz.

Az előadásban szeretném bemutatni a fő komponenseket (Samba 4, OpenChange) és a grafikus kezelést nyújtó Zentyal rendszert.

Az előadás ideálisan kb. egy órás lenne. Esetleg 3×20 perc (Samba4, OpenChange, Zentyal).
Ha van rá érdeklődés az előadás után szívesen tartok workshopot is a témában.

Prezentáció